afilsar

9 Kasım 2016 Çarşamba

Donald Trump'ın seçilmesinin Türk ekonomisine etkileri


08.11.2016 tarihli ABD başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump oldu.

 

Kendisi, başkan adaylığını ilk açıklandığında, kimse böyle bir zaferi beklemiyor, Hillary Clinton’un, net bir şekilde başkan seçileceğine inanıyordu.

Ancak, Amerikan halkı, gerek kendi iç dinamikleri, gerekse dünyanın geri kalanının bir temenniden çok baskıya dönüşen tavırlarına, belki bir inat olarak, bu emlak zenginini kendisini 4 yıl yönetmesi için başkan olarak seçti.

 

Peki bundan sonraki süreçte, Türkiye – ABD ilişkileri ne şekilde devam eder? Şeklindeki soruya yanıt alternatiflerini şu şekilde belirtilebiliriz;

 

-Durgun bir süreç söz konusu olur :

Şu sıralarda, YPG, PYD ve FETÖ konularında Türkiye ve ABD arasında, adı konulmamış bir soğukluk olduğu herkesin malumu. Trump döneminde de ABD’nin bahsedilen konulardaki tavrının birden bire 180 derece dönmesi pek olasılık dahilinde olmazsa, bu durumda, şu anki ilişkilerin, yine aynı seyrinde devam etmesi öngörülebilir.

 

-Daha da kötüye gider :

Yukarıda bahsettiğimiz konularda, ABD’nin tavrı, şu anki düzeyden daha ileri bir düzeye geçerse, yani, ABD başkanı, YPG, PYD, FETÖ konularında, Türkiye’nin isteklerinin tamamen aksi yönde hızlı ve provokatif adımlar atarsa, bu durumda, Türkiye ile olan ilişkilerin buzdolabına kaldırılması söz konusu olabilir. Bu durum, Türkiye’nin Rusya ve Çin gibi ülkelerle daha da işbirliğine gitmesine yol açabilir.

 
-Daha iyiye gider :

Belki pek çok kişinin şu an için aklına gelmeyen ancak benim açımdan daha olası görünen alternatif ise bu alternatif.

Zira, Trump’ın seçim sonrasında yaptığı ilk konuşmaya bakacak olursak, daha çok kendi iç toplumuna hitap edecek projeler peşinde koşacağını, ABD’nin büyüklüğünü, dünyada yaptıklarıyla değil de ABD içinde yaptıklarıyla, Amerikalılara kanıtlamaya çaba harcayacağını düşünmek, pek de yanlış olmaz.

Her ne kadar hala bir süper güç olsa da ABD, iç ekonomisini büyütmenin, insanlarına daha ferah bir gelecek sunmanın derdine düşecek gibi görünüyor. Bu da doğal olarak, dünyanın geri kalanıyla daha az ilgilenmek anlamına gelecektir.

Kendi iç işlerine yoğunlaşmış bir ABD ve onun başkanı, Ortadoğu gibi bir bataklıkta oyun oynamaya o kadar da meraklı olmayabilir. Savaş ve onu getirdiği silah satışı gelirleri ile değil de ticaret ile ilişkileri şekillendirmeyi düşünebilir. Böyle bir düşünce yapısı, Türkiye olan ilişkileri de onarabilir. Çünkü biliyoruz ki Türkiye’de yönetim de ülkeler arası ilişkilerde ekonominin geliştirilmesi ve ticaretin artırılmasına özel önem vermektedir.

 

Önümüzdeki 4 yıllık süreç, her iki ülke için de çok farklı deneyimlere gebe gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ankyra by afilsar

a new music from afilsar enjoy and stay tuned ankyra by afilsar