afilsar

15 Ekim 2014 Çarşamba

Türkiye hangi ekonomik hedefleri ne zaman tutacak?

Türkiye'nin açıklamış olduğu Orta Vadeli Program'a ilişkin olarak küresel ekonomideki olumsuz koşulları gerekçe gösteren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de hükümetin 2014 ve 2015 yıllarında hedeflediği ekonomik büyüme tahminlerini aşağıya çekerken, enflasyonun ise beklentilerin ciddi oranda üzerine çıkacağını itiraf etti.
 
Daha önce 2014 yılı için yüzde 4 olarak belirlenen yıl sonu büyüme hedefi, yüzde 3.3'e indirildi. Yani yaklaşık %30 oranında düşürülmüş oldu.

2015 yılı için geçen yıl yüzde 5 büyüme öngören hükümet, bu hedefi de yüzde 4'e düşürdü.

Hedeflerdeki düşüşe neden olarak ise, Avrupa Birliği'nde beklentilerin altında gerçekleşen ekonomik büyümenin yanısıra Irak ve Suriye'deki kriz durumunun ve Ukrayna'da tırmanan gerginliğin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileme riski belirtiliyor.

Enflasyon canavarı geri mi geliyor?


Ali Babacan Türkiye'nin 2015-2017 arasındaki üç yıllık ekonomik planında enflasyonla mücadelenin başlıca önceliklerden biri olmaya devam edeceğini belirtmesine rağmen, açıklanan programda en büyük sapmanın enflasyon tahminlerinde olduğu ortaya çıkmakta.

Hükümet enflasyonda yüzde 5.3 olarak belirlediği 2014 yıl sonu tahminini yaklaşık %100 oranında artırarak, yüzde 9.4'e yükseltti.

Hükümetin geçen yıl 2015 hedefi olarak belirlediği yüzde 5'lik enflasyon tahmini ise bu son revizyonda yüzde 6.3'e yükseltilmiş bulunuyor. Ancak bu hedefin de 2015 yıl sonunda en az %10 düzeyinde gerçekleşmesi, hiç şaşırtıcı olmayacak gibi görünmekte.

Hem ekonomik büyümeyi sağlamada hem de enflasyonla mücadele politikalarında istediği sonucu bir türlü alamayan hükümetin, yurttaşların yaşam koşullarını her geçen gün ağırlaştırdığı görüşü, ekonomi çevrelerinde ağırlık kazanmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ankyra by afilsar

a new music from afilsar enjoy and stay tuned ankyra by afilsar