afilsar

22 Ocak 2015 Perşembe

Euro ile USD aynı değere mi geliyor?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, 60 milyar euro'luk varlık alımı yapacaklarını ilan etti.

Peki neden?

Draghi, bunlara neden olarak şunları söyledi;

İlk olarak, enflasyon dinamikleri beklenenden daha zayıf gelmeye devam etti. Son aylarda petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş mevcut enflasyondaki baskın faktör olmaya devam ederken, ücret ve fiyat belirleme konusundaki ikincil etkilerin potansiyeli arttı ve orta vadeli fiyat gelişmelerini olumsuz etkileme olasılığı.

İkincisi ise: 2014 Haziran ve Eylül aylarında benimsenen para politikaları finansal piyasa fiyatları açısından değerlendirildiğinde maddi bir gelişme gösterse de nicel sonuçlar için durum böyle değildi.

Sonuç olarak, parasal duruş uzun süreli düşük enflasyon risklerini ele alma konusunda yeterli olmadı. Bu yüzden, bugün bilanço önlemlerinin kabul edilmesi, ECB anahtar faiz oranlarının alt sınıra ulaştığını göz önüne aldığımızda, fiyat istikrarına ulaşma hedefimizi teminat altına aldı.

Bu demek oluyor ki, ECB'nin daha önce almış olduğu kararlar , piyasalarda etkisini yeteri kadarı göstermemiş ve ECB, Euro bölgesindeki risklerin önümüzdeki dönemde de sürebileceğini düşünüyor.

Bu ortadan kaldırmak için de varlık alımları yolu ile piyasaya para vermek ve ekonominin büyümesine katkıda bulunmayı planlıyor.

Peki işe yarar mı?

Avrupa Birliği'nin ileriki dönemde Euro birimini güçlü tutacak politikalar izlemesi, Birlik açısından olumlu görülebilir ancak, dünyanın her yerinde devam ede ekonomik sorunlar nedeniyle, artık ülkeler, kendi başlarının çaresine bakmanın, bir birlik olarak veya bir birliğin içinde kalarak sorunları gidermeye çalışmaktan daha önemli olduğunu düşünmeye başlıyorlar.

Ayrıca, Euro'nun kullanımı ile Avrupa Birliği'ndeki ülkelerin pek çoğu (özellikle yeni olanlar) ekonomik olarak zor günleri yaşamaktalar ve bunun en azından bir süre daha devam edeceği görülüyor.

Yani, AB'nin yeni üye ülkeleri, ekonomik olarak olumlu bir tablo içerisinde değiller ve bu ülkelerde yaşayanlar artık "neden Euro kullanıyoruz?" sorusunu daha çok soruyorlar.

Bunun sonucu olarak, Euro'nun çekiciliği ortadan kalkar ise, önümüzdeki dönemde Euro ile USD arasındaki makas daha da daralabilir ve aynı değerden işlem görebilir.

Dolayısıyla, ülkemizde iş yapan ve özellikle USD alım yapıp, Euro üzerinden satış yapan firmaların, döviz pozisyonlarını çok dikkatli değerlendirmeleri gerekmekte.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ankyra by afilsar

a new music from afilsar enjoy and stay tuned ankyra by afilsar