afilsar

18 Aralık 2014 Perşembe

Türkiye'nin yeni ekonomik eylem planı yurttaşa ne getiriyor?


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, bugun (18.12.2014) ekonomiye ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu "Bütüncül bakış reel sektör finans sektörü makro ekonomik yapılar bütüncül perspektifle ele alınıyor. Bütüncül perspektif yanında öngörülebilirlik. Bu yaklaşımın spesifik somut alanlara inmesi önem arz ediyor. Rasyonel soğukkanlı kriz yönetimi mantığıyla piyasalara hissettirmeden büyük bir sınavdan geçiyoruz. İlan ettiğimiz eylemlerin uygulamalarında 3 veya 4 aylık periyodlarını sizlerle paylaşacağız.

Sanirim  Sn. Davutoğlu bu açıklamayı, bir üniversitede, iktisat okuyan öğrencilere karşı yapmış.
 
Sokaktaki halkın yanında olduğunu açıklayan bir hükümet ve onun yetkilileri, halkın bir çoğunun anlayamayacağı bir şekilde neden açıklama yapar, anlamak mümkün değil. Ya da pekala mümkün ki o da halka "bak bir çok şey yapıyoru ve sizin de desteğini istiyoruz ama ne yaptığımızı açıklarsak, bize destek vermezseniz" demek, sanırım. Zira yukarıdaki cümlelerin açıklaması "biz bu işi toparlayamıyoruz ve toparlamak için de herkesin cebine elimizi sokacağız" şeklinde oluyor. Aksi, şu anki ekonomide mümkün değil çünkü. Özellikle "Rasyonel soğukkanlı kriz yönetimi mantığıyla piyasalara hissettirmeden büyük bir sınavdan geçiyoruz" kısmının anlamı "3-4 aya bir kriz çıkmazsa yırttık" anlamını taşıyor.

Davutoğlu şöyle devam ediyor;

"Öngörülebilirlik dünyada çok önemli bir unsur. (Ama biz öngöremedik maalesef) Sürdürülebilir kalkınma büyük önem taşıyor. Ekonomimiz son dönemde çok büyüdü (bir başbakanın büyümeden şikayetçi olduğunu da görmüş oldu ülkemiz). Bu büyümenin niteliksel bir hususu var,büyümenin ihracat ve üretim boyutu olmasından dolayı önemlidir. Bu günlerde bütçe görüşmelerimiz sürüyor. Bu kompozisyon aslında büyümenin sürdürülmesi açısından büyük bir işarettir."

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ OLUMLU YANSIYACAK
Davutoğlu "Ekonomi yönetimimizn iç uyumu ve istikrar bu çerçevede önem taşıyor.Finansal istikrar komitesi bu seyri yakından takipte önem taşıyor. Bütün bu yapısal dönüşüm programları özel sektöre yönelik yapısal dönüşüm programları. AKP iktidarı öncesinde petrol 20 dolar civarındaydı.Şimdi petrol fiyatlarında düşüşü vatandaşımıza yansıtıyoruz. Ama kesinlikle petrol fiyatlarının düşüşünden dolayı bir gevşeme olmayacak. 2015 yılında petrol fiyatlarının alternatif modellemelerle olabilecek herhangi bir çıkışa anında müdahale etmek için hazır haldeyiz. Petrol fiyatlarındaki düşüş son derece önemlidir.Bir tarafta olumlu bir etki görülüyor ama diğer tarafta uluslararası piyasalarda finanssal sonuçlar doğurabiliyor. "

Bu cümleler, hükümetin, petrol fiyatlarındaki düşüşü ve kısa vadeli geleceği net olarak okuyamadığını göstergesidir.

EKONOMİMİZİN EN TEMEL MESELELERİNDEN BİRİ VERİMLİLİĞİN DÜŞÜK OLMASI

1-Ekonomimizin en temel meselelerinden birisi verimlilik düzeyimizin düşük olması. Bu yüzden verimliliğin arttırılmasına özel bir önem vereceğiz.
Yaklaşık 15 yıldır iktidarda olan bir hükümetten duyulmaması gereken sözler bunlar. Verimlilik öteden beri ülkemizin bir sorunu ve 2002 yılından sonra gelen hükümetler de gerek tarımda gerekse firmalara verilen desteklerde, bu kriteri göz ardı ederek adımlarını attılar. Şimdiyse, sanki bir günah çıkarma gibi düşük verimlilikten bahsediliyor.

İlk programımız üretimde verimliliğin arttırılması programı. Bu programla verimlilik algısını geliştirmeyi iyileştirmeyi katma değeri arttırmayı planlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem yer alıyor. G-20 döneminde KOBİ'lere yönelik istihdama yönelik katkı sunmaya davam edeceğiz. İmalat sanayinde kaynak verimli üretim uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Ürün tasarımını, çeşitlendirilmesini ve markalaşmalarını destekleyecek ve eğitim faaliyetleri yapacağız. KOBİ'lere finansal desteği derinlemesine arttırmayı planlıyoruz. Türk Malı'nın tanıtılması için gereken desteği sağlayacağız.

Burada söylenenler zaten normalde sistemde olan destekler. Ancak, sorun, sistemin işleyeşinde. Sadece AKP'ye yakın kişilerin desteklerden yararlandırılmasında, girişimcilere destek sunulurken "bizden-onlardan" ayrımları yapılmasında. Sn Davutoğlu, bu konularda nelere yapacaklarını maalesef belirtmemiş.


LÜKS MALLARI TESPİT EDİP CAYDIRICI VERGİLENDİRME YAPACAĞIZ
2-Yurt içi tasarrufların arttırılması ve israfın önlenmesi programı. Burada israfı azaltmayı planlıyoruz. İktisatlı bir ekonomik bir alt yapıyı kurmaya kararlıyız. Bu başlık altında 74 adet eylem yer alıyor. Önemli eylemler şöyle gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergilerle ilgili yeni tasarruf olmasına büyük önem vereceğiz. Taşınmazların alınmasında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayinde banka istisnaları getireceğiz. Uluslararası hükümlülükleri gözeterek yüksek tüketim malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere altın bankacılığını destekleyeceğiz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kesinti oranını uluslararası düzeye ulaştıracağız. İsrafın fazla olduğu mal gruplarını tespit edecek ve bunu engellemek için çalışmalar yapacağız.

2002 yılında iktidara gelindiğinde, çok yanlış bir şekilde inşaatın büyümesinden nemalanan iktidar, şimdi gayrimenkule olan ilgiyi azaltmaya çalışıyor. Ancak sistem öyle bir oluşturuldu ki bunun değiştirilmesi, hele ki paranın bu kadar kısıtlı olduğu bir ortamda oldukça zor görünüyor. Ayrıca, gayrimenkule olan ilgili azaltırken yine "bizden-onlardan" ayrımın olması, elinde büyük araziler olan bunları paraya çevirmek isteyen grupların, bu iştahlarından vazgeçmeleri, zor görünüyor.

FİNANS ALANINDA SAĞLAM BİR HUKUKİ ZEMİN OLUŞTURACAĞIZ
3 - İstanbul Uluslararası Finans Merkezi programı. Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü aracın etkin şekilde denetlenen bir finansal merkez olmasını hedefliyoruz. İstanbul'un ilk 25 içinde yer almasını daha sonra da bunu yükseltmesini ve finansal hizmetler sektörünün GSYH'daki payını yüzde 6'da yer almasını istiyoruz. Raylı sistem ve iletişimleri geliştireceğiz. Hem kamu hem özel sektörde sertifikaya sahip uzman sayısını arttıracağız. Ayrıca ürün ve hizmet çeşitliliğini arttıracağız.

İstanbul Uluslar arası Finans Merkezi projesi tam anlamıyla bir "çöp". Bu projenin İstanbul'da olması ayrı bir saçmalık, bu kadar büyük bir projenin tam bir "el yordamıyla" ve koordinasyondan eksik olarak ortaya konması ayrı bir soru işareti olarak karşımızda durmakta.

Ayrıca, raylı sistemlerde İstanbul-Ankara hattı halen sorunlarından kurtulmuş değil, Marmaray projesinin proje kısımların ciddi sorunlar var. Bu hattın bitmesi, çok zor görünüyor ancak hükümet bunun yerine koyacak bir alternatiften yoksun gibi. Raylı sistemlerin, Anadolu'ya yayılması ve limanlarla ve OSB'lerle bağlantıları sağlanması gerekirken, bunlar düşünülmeden projeler gerçekleştirilmeye çalışılıyor.



VERİMSİZ HARCAMALARI TASFİYE EDECEĞİZ
4-Kamu harcamalarının rasyonelleştirme programıdır. Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamu harcama büyüklüğünü ve borçlanma gereğini yerindeliğini hedefliyoruz. Burada da 77 eylem var. Bazıları şöyle; Sosyal yardımlarda Türkiye öncü olmuştur. Burada suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek için ihtiyacı olanları daha objektif olarak belirleyeceğiz. Böylece sosyal yardım yapan kurumlarımız tek bir alanda herkesi görüp talepleri karşılayabilecek. Kamu ihtiyaçlarının ortak alım yöntemi ile tedarikini sağlayacağız. Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelikle ilgili tedbirler alacak israfı ortadan kaldıracak ek yeni bir yaklaşım sergileyeceğiz. Saydamlığın arttırılması için ihale sürecinin yayınlanmasını etkinleştireceğiz. Şeffaflığı arttırmaya yönelik çalışmamızı aslında ilerde tekrar elimizde aldığımız reformu sizlerle paylaşacağız. Hizmet binaları yapımı konusunu da ele alacağız. Kamu hizmetlerini program yaklaşımı ile ele alan bütçe programına geçeceğiz.

En büyük verimsiz harcamalar, devletin kendisi için yaptığı harcamalar olarak öne çıkıyor. ancak bunların değişeceğine yönelik bir umut maalesef yok.

YEREL YÖNETİMLERİN GÜCÜNÜ ARTTIRACAĞIZ
5 - Kamu gelirlerinin arttırılması programıdır. Vergi sistemini yenileyeceğiz. Çalıştaylarla karar alacağız ve en etkin bir şekilde bu düzenlemeleri en kısa sürede devreye sokacağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını sağlayacağız. Kamu açısından yeniden değerlendirilmesi önem taşıyor. Vergileme alanında vatandaşa hizmet sunarken teknoloji imkanlarından daha fazla yararlanacağız. Daha detaylı istatistikler geliştireceğiz.

Bu maddede söylenenler, her hükümetin her zaman söylediği konular ancak herhangi bir gelişme şimdiye kadar olmadı. dolayısıyla, bundan sonra da olması çok zor.
Ayrıca, "Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını sağlayacağız" cümlesi, yurttaşlara yeni vergi anlamına geliyor.

İŞ VE YATIRIM ALANINI GENİŞLETECEĞİZ, İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI KONUSUNU BASİTLEŞTİRECEĞİZ
6 - İş ve yatırımı geliştirme programıdır. Amacımız yatırımları arttırmaktır. 2014 Yılında yüzde 15 olan yatırımları 2015'te yüzde 19'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu başlık altında 41 eylem yer almaktadır. Bunların bazıları şöyle; Ülke ekonomisi için yapıların hızlı ve etkin yürütülmesine ve sonuçlanmasına yönelik bir birim oluşturulacak. Burada yatırımlar daha hızlı yapılacak. Bir çok işlemin E-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayacağız. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili basitleştirmeler yapacağız. İş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçlerin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız. Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözümünü, mahkemeye yansıyanların ise yargı süresinin kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız. Coğrafi bilgi sistemleri alt yapısını geliştireceğiz. Bölgesel düzeyde gösterge seti geliştirecek, anketler yapacağız.

İş ve işyeri konusunda düzenlemeleri konusunda bir master plan olmaksızın yapılacak tüm faaliyetler başarısız olacaktır. Bunu hükümetin görüyor olması gerek.
Ayrıca yatırımları artması sadece bürokratik işlemlerin kolaylaştırılmasına bağlı değildir. Ülkenin genel görünümünün de olumlu olması gerekir. 2015 yılında seçim olacağından şimdiden bir çok yatırım askıya alınmış durumda. Hükümetin bunlara bir çare bulması gerekmekte.


DOĞRU İSTATİKTİK KONUSUNDAN TÜİK EĞİTİM VERECEKTİR
7 - İstatistiki bilgi paylaşımı programıdır. Güvenilir istatistiklerin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. İstatistik sayısını arttırmayı, istatistik üretmeyi hedefliyoruz. Bu başlık altında 28 eylem var. Bunların ana bazı unsurları şunlar; TÜİK ve diğer kurumların açıkladıkları istatistikleri bir internet sitesi kurarak oradan açıklayacağız. Kurum ve kuruluşların istatistik verilerinin TÜİK'in hizmetine açılmasını sağlayacağız. TÜİK tarafından eğitim verilecektir. TÜİK ayrıca eğitim kurumu gibi de hizmet verecektir.
Bugün açıkladığımız 7 programla üretimde verim, tasarruf sağlanması planlanıyor. İsrafın önlenmesi önce kamudan başlayıp bütün topluma yansıması gereken bir gerçektir.

İstatistik konusunda yapılacak en iyi şey, gerek kişibaşına düşen geliri, gerekse enflasyonu doğru kriterlerle hesaplamak ama yurttaşlar bu konuda hükümete güveni çok düşük.

PLAKET VE HEDİYE İŞİNE SON VERİLECEK, EN BÜYÜK SEMBOLİK HEDİYE FİDAN DİKİMİDİR
Bugün açıkladığımız 7 programla üretimde verim, tasarruf sağlanması planlanıyor. İsrafın önlenmesi önce kamudan başlayıp bütün topluma yansıması gereken bir gerçektir. İsrafa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak. Her görevi bırakan bakan başbakan yada bürokrasideki kişiler kendilerine gelen hediyeleri ne yapacağız sorusuyla karşılaşıyor. Bundan sonra bu plaket işine son vermek lazım. Gereksiz hediyeleşmelere son vermek lazım. En sembolik hediye fidan dikimidir. Orada gelen devlet büyüğü adına fidanlar dikilebilir. Onlar büyüdükçe de kendi hediyesini sürekli topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar. Ayrıca çok yaygın bir şekilde tanıtım kitapları faaliyetlerin tanıtımı ile ilgili faaliyet kendini tanıtır. Bu tür faaliyetlerin e ortamda flaş disklerle tanıtılması daha elzemdir. İsrafın önlenmesi konusunda herkes elimdeki kaynağı nasıl kullanırım derken herkes kendine şunu sormalı acaba israfı nasıl engellerim. Ben bütün kurumlarımızın buna özen göstereceğine inanıyorum.

Yani, sonuç olarak, hükümetin yapacağı plaket ve hediye işini durdurmak gibi görünüyor.

Peki ya İsviçre'den gelen saatler? Ayakkabı kutuları?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ankyra by afilsar

a new music from afilsar enjoy and stay tuned ankyra by afilsar